FELHÍVÁS

 

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség már megkezdte a felkészülést a 2007. évi Európai Munkavédelmi Hétre, amelynek központi témája a munkával összefüggő váz- és izomrendszeri problémák (angolul musculo-skeletal disorders, röviden MSD) kérdése lesz.

E témával kapcsolatban kér az Ügynökség hozzájárulást a tagállamoktól, így Magyarországtól is, két területen.

 

1. Esettanulmányok a 2007-ben kiadandó MSD Jelentéshez, olyan sikeres munkahelyi intézkedésekről és megoldásokról, amelyek  a munkavállalókat fenyegető MSD megelőzését vagy csökkentését szolgálják.

 

2. Az Ügynökség megjelentet egy Magazin különszámot a 2007. évi Európai Hétre. A kiadvány az MSD-vel kapcsolatos kérdések széles körével fog foglalkozni, ezért a témával kapcsolatos cikkeket kérnek. Ezek szólhatnak megelőzésről, helyes gyakorlati megoldásokról, de ezen túlmenően  szervezetek, intézmények vagy politikai döntéshozók ilyen irányú kezdeményezéseiről vagy akcióiról (pl. felvilágosító vagy tájékoztató kampányok, különösen, ha azok valamely ágazatra irányulnak), vagy kutatási munkáról (pl. alkalmazott kutatási projekt az MSD megelőzésére). A cikkben közölt információk vonatkozhatnak a kérdéses problémakör kevésbé szem előtt lévő eseteire, így például az alsó végtagok  munkával összefüggő problémáira, az ülőmunka kihatásaira, az MSD és egyéb munkavédelmi kockázatok (pl. pszichoszociális kockázati tényezők) kapcsolatára stb. Egy cikk terjedelme kb. 2000 szó legyen.

 

Mindkét kategóriában magyar nyelven lehet anyagot küldeni.

 

Esettanulmányok beküldési határideje: 2006. május 31.

Cikkek esetében 2006. június 30-ig kérjük jelezni a megírási szándékot és a konkrét témát.

 

További információk a nemzeti Fókuszponttól kaphatók, és az anyagokat is ide kell küldeni.

 

Magyarországi Fókuszpont

Gádor János

Fókuszpont vezető

Tel: 346-9454

e.mail: gador@ommf.hu