Együtt a Munkabiztonságért és Egészségért konferencia

 

A Paksi Atomerőmű Rt. Munkavédelmi Bizottsága 2005. szeptember 07. és 08.-án az „Együtt a munkabiztonságért és egészségért” címmel, szakmai konferenciát, előadásokat és kiállítást szervezett a PA Rt irodaház földszinti tanácstermében.

A konferenciát Kovács József PA Rt. Vezérigazgatója nyitotta meg és üdvözölte ezt az új kezdeményezést, melyet a PA Rt Munkavédelmi Bizottsága indított el.

 

Az alábbi előadások hangzottak el:

Török Tibor (OMMF): Az együttműködés feltételei és megvalósítása az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében.

Kőhalmi Balázs (3M): Innovatív megoldások a munkavégzésben.

Zsatkulak Ágnes (Lipton): A teázás művészete.

 

Az előadások közt egy mentési gyakorlatot hajtott végre az Atomerőmű Tűzoltósága.

A bemutatott személymentési gyakorlatot nagy érdeklődéssel figyelték nem csak a konferencia résztvevői, hanem az erőmű dolgozói is.

A lánglovagok az irodaépület 7. emeletéről mentettek egy fő súlyosan, egy fő könnyebben megsérült személyt, alpintechnikai eszközökkel. Három főt pedig, akik az emeleten rekedtek, emelőkosaras gépjárművel mentettek le. Az irodaházi liftek üzemképtelenek voltak, a lépcsőházat nem lehetett használni.

Az Atomerőmű Tűzoltóságnál 1997 óta van ipari alpintechnikai képzés, minden tűzoltó rendelkezik ilyen végzettséggel.

Ezt követően Szendi József tűzoltóparancsnok-helyettes „Egyéni védőeszközök használata a tűzoltási, műszaki mentési és kárelhárítási feladatok során” című előadáson ismertette a tűzoltóság munkáját, munkavédelem iránti elkötelezettségét és az általuk használt védőeszközök védelmi képességét.

 

Kintzly Péter BURGMANN Hungária Kft vezetője a Water-jel technológiával készült, égési sérülések ellátására szolgáló kendőket és gélt mutatták be az érdeklődőknek.

 

Az első napon kellett leadni a regisztrációs lapokat, melyen hat a munkabiztonsággal kapcsolatos kérdésre lehetett válaszolni.

A rendkívül nagy érdeklődést bizonyítja, hogy több mint kilencszázan töltötték ki a lapokat.

Nagyon hamar elfogyott az a hatszáz póló is, amelyet erre az alkalomra készítettek a rendezők.

 

A második napon, szeptember 8.-án elhangzott előadások:

 

Acsádi Lajosné (ÁNTSZ): Egészségmegőrzés a munkahelyeken.

Dr. Ótos Miklós (Foglalkozás Eü. szolgálat): A PA Rt. Munkavállalóinak vizsgálatai

Hajnády György (MTVO): Aktuális munkavédelmi kérdések a Paksi Atomerőműben.

Kiss Mihály (SVO): A PARt. sugárvédelmi helyzetének értékelése.

Csuha Sándor (HUIG): A pszichológiai ellátó rendszer fejlesztése a Paksi Atomerőműben, az integrált egészségfejlesztési rendszer keretében.

Sallai Orsolya (KVCS): Környezetvédelem a PARt. munkahelyein.

 

A PA Rt Munkavédelmi Bizottság szervezésében megtartott kiállításon az Atomerőmű Tűzoltósága (ATÜ) is részt vett.

A kiállításon bemutatták azokat a védőeszközöket, melyek a tűzoltás és a műszaki mentés során védik a beavatkozó állomány egészségét és testi épségét. Az életvédelmet szolgáló ruházaton kívül a beavatkozást segítő és biztonságot nyújtó eszközöket is kiállították. Az érdeklődők közvetlen közelről is megismerkedhettek a kellékekkel, melyeket ki is kipróbálhattak.

A kiállítók között volt a PA Rt sugárvédelmi osztálya, környezetvédelmi osztálya, a 3M Hungária Kft munkavédelmi eszközök folyamatos fejlesztője, gyártója és a Paksi Atomerőmű Rt. megbízható beszállítója.  A kiállításon mutatta be termékeit, az égési sérülések ellátására szolgáló kendőket a BURGMANN Hungária Kft. A TÜK Bt a tűzoltásra használható eszközeit mutatta be.

 

Az előadásokat követően került sor a kitöltött és leadott regisztrációs lapok sorsolására.

A fődíj két darab kerékpár volt, egyéb díjként két darab autós tűzoltó készülék és húsz darab láthatósági mellény került kisorsolásra.

Együtt a munkabiztonságért és egészségért napok nyertesei nyereményüket a PA Rt Villamos Napon vehették át.

 

A konferencia sok hasznos dolgot közvetített az érdeklődő munkatársak felé, és a bemutató során az erőmű dolgozói meggyőződhettek arról, hogy veszély, illetve katasztrófa esetén gyors, hatékony és szakszerű segítségre számíthatnak.

 

                                                                                      Wollner Pál

                                                                                                koordinátor

                                                                       Villamosenergia Ipari Munkavédelmi Fórum