AKTUÁLIS
HÍREK
TANÁCSKOZÁSOK

Érdekegyeztetés
Képviselői fórum
Rendezvények

JOGI ISMERETEK
MUNKABIZTONSÁG
MUNKAEGÉSZSÉGÜGY
SZABVÁNYOSÍTÁS
BALESET BIZTOSÍTÁS
EGYÉNI VÉDŐESZKÖZ
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ

Választás
Oktatás, képzés
Működés
Együttműködés

KIADVÁNYOK, SEGÉDLETEK
TAPASZTALATCSERE
KAPCSOLATOK
FÜGGELÉK

Legfontosabb hatályos jogszabályok
ILO egyezmények, ajánlások
Európai Szociális Karta

Munkavédelmi Képviselőkért Alapítvány
Székhelye: Budapest, 1068 Benczur u. 45. Telefon: 321-1969, Fax: (36-1) 461-2485
E-mail: alapitvany@mvkepviselo.hu
Az alapítvány kuratóriumának elnöke: FŐCZE LAJOS

Sajtóközlemény

Záró jelentés az A+A Kiállításról

A+A kiállítás Düsseldorfban: 10%-kal emelkedett a látogatók száma, új piacok megnyitása,

53600 látogató ismerte fel az idők szavát, lökést adva az ágazatnak.

A négy napig tartó A+A kiállítás és vásár látogatóinak száma több mint 10%-kal növekedett, hatásosan hangsúlyozva a megelőzés fontosságát a munkabiztonság és munkaegészségügy területén, mint vezető nemzetközi kiállítás és kongresszus ezen a téren. 53600 szakmai látogató (48000 volt 2001-ben) gyűlt össze, hogy információkat gyűjtsenek a foglalkozás-egészségügy és biztonság menedzselésének legfrissebb trendjeiről. Az A+A Kongresszus mintegy 6000 résztvevőt tájékoztatott, ily módon közvetítve pozitív és egyértelmű üzenetét: "A megelőzés a termelési lánc része, a vállalati egészség és biztonság menedzselésében alkalmazott intézkedések sikeressége méhető, és a munka ill. a munkahely minőségének védelme és fejlesztése egyre komolyabb szerepet játszik a vállalatok életében" mondja Bruno Zwingmann, a Szövetségi Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Munkacsoport ügyvezető igazgatója, összegezve az A+A 2003 kiállítás alapeszméjét.

Az A+A kiállításon résztvevő nemzetközi látogatók száma tükrözi annak alapvető pozícióját a védelmi és biztonsági trendekben, különös tekintettel az új európai piacokra. Minden ötödik Düsseldorfba érkező látogató külföldről érkezett és az új EU tagországokból és az EU-ba belépni szándékozó országokból érkező látogatók száma megduplázódott a legutóbbi kiállítás óta.

"Az A+A dinamikus ágazatunknak új lökést adott. Ügyfeleink felismerték az idők jeleit. Munkatársaik és tőkéjük védelmébe fektetnek be. Itt a minőségre koncentrálnak, melyet mi kiállítók innovatív és tartós termékek formájában tudunk ajánlani", mondta Gerd Zeisler a 2003-as A+A kiállítás kuratóriumának elnöke és a Dräger Safety AG&Co. KGaA ügyvezető igazgatója, összefoglalva a kiállításon résztvevő kiállítók pozitív hangulatát.

Az A+A CCD csarnokban megtartott nyitó eseménye rögtön vitát gerjesztett a szakértők körében. Wolfgang Clement a szövetségi kormány munkaügyi és gazdasági minisztere üdvözölte az A+A kongresszus mottóját, azt mondva, hogy a "Munka új minősége – emberbarát és hatékony". Kiemeli a jó munkakörülmények hatását a munkavállalók teljesítményére és termelékenységére. Ezzel egyidőben Clement felkérte a "Munka új minősége" iniciatíva nemzeti és nemzetközi támogatóit, hogy növeljék erőfeszítéseiket az összes munkavállaló és a gazdaság egészének érdekében.

A+A mint trend barométer – Termék innováció minden területen

Ezalatt 50 országból érkezett 1300 kiállító jött el az A+A szakkiállításra bemutatva a munkahelyi biztonság és eseménymentes működéshez szükséges teljes termék-, és szolgáltatásskálát – az egyszerű füldugótól kezdve a komplex elektronikus biztonsági rendszerekig. Az utóbbi időben a különböző szegmensekben végbe menő szembeszökő fejlődés meggyőzte a látogatókat, amikor végignézték a kiállítást és vásárt.

Például, a védőeszközök fejlesztése egyre emelkedő mértékben veszi számításba a holisztikus tervezési szempontokat. Nem az egyéni védőeszközök mennyisége az, ami biztosítja az optimális védelmet, hanem a különböző védő komponensek együttes működése. A gyártók növekvő mértékben kezdenek együttműködésekbe, hogy közösen fejlesszenek ki termékeket, ahol minden együttműködő partner a saját szakterületét érintő komponensekre koncentrál. Erre jó példa az az új légzőkészülékkel egybeépített fejvédő eszköz, melyet elsősorban a tűzoltókra gondolva mutattak be az A+A kiállításon. Itt a sisak és a légzőmaszk ötvöződik egy egységbe. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell levenni a sisakot a légző maszk felvételéhez. Továbbá különböző gyártók által előállított kommunikációs eszközök széles skálája áll rendelkezésre.Ezek tökéletesen csatlakoztathatók az új sisakhoz és ruházathoz.

Továbbá a légzőkészülékekhez modern, szabványosított gyors csatlakozók (Einsteckanschlüsse – ESA) állnak rendelkezésre, melyekkel idő takarítható meg a korábban használt hagyományos, menetes-csavaros csatlakozók alkalmazásával szemben. Ezeknek a csatlakozóknak a használata teszi lehetővé a különböző alkalmazásoknak széles körben megfelelő eszközök kifejlesztését a gyártók számára.

A rendszerorientált megközelítés is hatással van a Vállalati divat/vállalati viselet szegmensre. A viselők már a szabadidő és sportruházatból ismerős szempontokat is szeretnék viszontlátni a munkaruházatukban – olyan ruhákat, melyek koordináltan működnek együtt a kabáttól kezdve egészen az alsóneműig. Ez különösen igaz olyan munkahelyek esetében, ahol extrém tevékenység (ahol az izzadás fokozott mértékben fordul elő) gyakran váltakozik lazább munkavégzési periódusokkal, ahol a munkavállalóknak a testhőmérséklet csökkenésének kockázatával kel számolniuk – például a hulladékgyűjtők esetében. Itt a csúcstechnológiás textíliák biztosítják a magas viselési kényelmet és védelmet. Ezek az anyagok elvezetik az izzadságot a testtől, szárazon tartva viselőjét, ugyanakkor nem eresztik át a szelet és vízhatlanságuk miatt megfelelő védelmet nyújtanak.

Továbbá, a munkaruhák – ahogy ezt meggyőzően bizonyította a 4-es csarnokban megtartott A+A divatbemutató – nagyon megnyerő tervezésűek. A látványos megjelenés jelentősen növeli a munkavállalók munkaruha viselési kedvét. Ez egy kulcsfontosságú szempont, mivel a legdrágább védőruha az, melyet soha nem viselnek. Gazdasági nézőpontból vizsgálva a tartósság és a könnyű tisztíthatóság is egyre növekvő fontosságú szempont.

Tűzvédelem és kollektív biztonság

A tűzvédelmi intézkedések és a biztonsági műveletek az ilyen események "lehetőségénél" az érdeklődés "gyújtópontjait" jelentik a kollektív biztonság szempontjából. Ebből az okból kifolyólag az üzemi tűzoltóságok (Werksfeuerwehrverband – WFV) által végrehajtott gyakorlatokat különösen nagy figyelemmel követték a szaklátogatók a 6-os csarnokban. A termékek szempontjából, ez alapvetően két feladatot foglal magába: az emberek biztonságos evakuálását az épületből, és hogy a mentőszolgálatok és a tűzoltók akadályoztatás nélkül be tudjanak hatolni. Ennek eléréséhez számos komponens szerezhető be: a biztonsági leválasztó és füstbiztos ajtóktól a menekülő utakat jelölő rendszerekig. Az ezekkel foglalkozó iparág most már olyan világító festékekkel is megjelent, melyek biztosítják a hosszan tartó intenzitást a menekülő utak jelölésénél még betonból készült felületeken is.

Annak bizonyítására, hogy az A+A 2003 kiállításon nem kell minden esetben csúcstechnológiára törekedni, a biztonság szem előtt tartásával, arra példa a dán feltaláló Gunni Jensen ötlete. Ő egy siklópályát mutatott be, melyet az emberek használhatnak, hogy lecsússzanak a toronyházak külső falán a földre tűz esetén. Az ötletet, a függönysíneket nézve kapta.

További részletes sajtóinformációk az Interneten találhatóak,- az A+A 2003 kiállításon bemutatott egyedi termékszegmensekről, a termékek főbb jellemzőivel és a kiállítók híreivel együtt: a http://www.AplusA-online.de honlapon (kattintson a: Press Service feliratra).

A következő A+A kiállítás Düsseldorfban 2005 október 24-27 között lesz.


vissza